Despre proiect

Descriere proiect

Proiectul „Tezaurul Pădurenilor” este propus în contextul unei perioade dificile, de diluare identitară care afectează poporul român. În contextul multicultural actual, în care modelele tradiționale sunt umbrite de urbanizare și importul de valori cosmopolite, patrimoniul imaterial trebuie salvat și readus în lumină.

Este necesar să le amintim oamenilor limbajul comun al valorilor românești, pentru a consolida relațiile dintre români, actualizând în mintea lor motivele pentru care pot fi mândri de apartenența la neam și pentru a susține o poziționare pe picior de egalitate în dialogul intercultural.

Din punct de vedere etnomuzicologic, Ținutul Pădurenilor (Hunedoara) este o zonă bine conturată, extrem de interesantă, care, timp de 100 de ani, a fost ținta a cel puțin 3 sesiuni de culegere de folclor: în 1913 Béla Bartók a cules 110 piese din 3 sate (material existent în Arhivele Bartók și studiat în cadrul Academiei Franz Liszt din Budapesta); în 1959 -1960, Emilia Comișel a cules 150 de piese din 12 sate; recent, echipa de cercetători condusă de prof.univ.dr. Ioan Bocșa a demarat o acțiune care vizează întreg ținutul, estimându-se ca până la final să fie culese peste 400 de melodii.

Prin proiectul Tezaurul Pădurenilor, realizat cu sprijinul AFCN, Fundația Culturală Terramonia dorește să finalizeze acțiunea de culegere a folclorului muzical din Ținutul Pădurenilor și să salveze acest valoros patrimoniu imaterial, prin transcrierea muzicală pe portativ, transcrierea literară a textelor, realizarea unei fonoteci digitalizate, structurată pe genuri și tipologii muzicale. Fără o acțiune promptă, mare parte din acest „tezaur” riscă să fie pierdut iremediabil.

Cercetările anterioare menționate, chiar dacă au avut caracter sporadic, constituie o bază excelentă pentru o analiză comparată a evoluției creației muzicale folclorice pe durata unui secol, a metodelor de culegere, consemnare și structurare.

De asemenea, în cadrul comunităților sătești, în ultimele decenii, mecanismele firești de transmitere a valorilor imateriale din generație în generație funcționează deficitar sau au fost chiar rupte definitiv, ceea ce necesită o intervenție culturală. Prin proiectul nostru oferim câteva soluții de remediere sau chiar înlocuire a acestor mecanisme de transmitere, încercând să limităm hiatusul creat între generații.


Activități:

  1. Finalizarea muncii de cercetare în teren – galerie foto aici
  2. Transcriere muzicală și literară – detalii aici
  3. Structurare material folcloric pe genuri și tipologii muzicale
  4. Studiu comparativ bazat pe culegerile anterioare
  5. Crearea unei fonoteci digitale, structurată pe genuri și tipologii muzicale – detalii aici
  6. Prezentarea și promovarea unui mecanism de transmitere, între generații, a folclorului muzical – detalii aici

Parteneri:

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”  din Cluj-Napoca este una dintre cele mai valoroase instituții de învățământ superior muzical din țară, care se bucură de o largă recunoaștere pe plan internațional. Instituția a fost  înființată în 1919 sub denumirea „Conservatorul de Muzică din Cluj”. Primul rector a fost compozitorul și dirijorul Gheorghe Dima. Cuprinde secții de compoziție muzicală, pedagogie muzicală, muzicologie, dirijat orchestră și dirijat cor, canto/instrumente, pedagogie, regie coregrafică și regie de operă.


Focus Communications reprezintă o asociere între experți specifici, având ca obiectiv elaborarea și implementarea strategiilor de comunicare, comportament și dezvoltare afacere.

Aria de expertiză acoperită: diplomație culturală, cercetare academică și inovare, relații media și publice, activități editoriale, administrare de proiect, business development, comunicare strategică, comunicare de criză, IT & online management, DTP, video, copywriting, evenimente.